Få inte det du inte vill ha!

När du fyller år, har namnsdag eller ska ge bort något till någon är det allt för ofta man bara köper något för att ha något som ge bort. men man har ingen aning om mottagaren kommer tycka om det. Irsh för detta! Varför köpa massa onödigt?
kolla vad man kan göra här. man ger bort lite bra samvete och andra får det bättre ställt. det är vad jag kallar hållbart!

Tänk på vad ni köper till era vänner, kära vänner! Tack för mig . nu ska jag sova!

Vill du vara ensam om din partyblåsa?


Idag var jag och två av mina vänner på myrorna här i trollhättan, underbart! Och självklart hittade jag något som föll mig i smaken. hur kan man inte göra det där? makalöst fint med second hand alltså, man kan liksom få helt unika plagg. lovely.

Iallafall så ska jag ha 60-talsfest på lördag, jag behövde alltså utstyrsel tills dess. jag tänker svartvitt, twiggy, plast och kortkort, det är det jag snappat upp från 60talet. Så jag började mitt letande i myrorna bland stora kavajer och gräsliga klänningar. Såklart hittade jag inget färdigt 60talsplagg. Jag tänkte om och letande bland de svarta plaggen.

EN FUL TANTKAVAJKJOL för 45 spänn. why not? Jag tänkte ihuvudet att dethär kunde bli en fantastisk klänning. och visst blev det? Kolla bilden!! Jag tog en ganska smal svart kavajkjol. drog upp, Drog ihop den på mitten med en säkerhetsnål och fäste sedan ett örhänge utampå. KALAS VA?

Miljövänligt, billigt, COOLT, unikt, roligt. Kan det bli bättre?

Frestelse nummero 2


Solglasögon och sjal från forever21

Ni har väl inte missat beyound retro?

"Välkommen till Beyond Retro! Våra stora butiker och massiva lager (allt från kläder och accessoarer till tyger och tidningar) gör oss till en av de största och bästa vintagebutikerna i stan!"

Ni har väl inte missat att sveriges (kanske poluläraste?) vintage/second-hand butik öppnar i göteborg imorgon?????
När studiebidraget anländer är det jag som far dit och letar efter vår-favoriterna, dvs solglasögon & ett par råslitna jeans! Skulle inte vara helt fel att hitta en väska också.. föresten, igår köpte jag snyggaste halsbandet på erikshjälpens second hand i skene. underbart!

klicka på bilden för att läsa mer och komma till deras hemsida!

Ang. Teét!

Om det inte var tillräckligt tydligt, så köper man teét på ICA! bland deras I<3ECO varor. Jag vet inte exakt vad det kostar eftersom det var min mor som köpte det! men jag tippar på att det inte är allt för dyrt, och finns säkert i de flesta icabutiker! fråga vetja. smaken är: Hjortron,Åkerbär och Lingon!!

Men oj!

vad ni kommenterar, vad kul! :;D:D:D:D::D! och jag har lika många läsare som vanligt, knepigt. tack! puss!

Ekologiskt te!


har ni druckit Icas (ekologiska) te med smak av hjortron,åkerbär och lingon. Fruktansvärt gott!!

Hur svårt kan det vara?

Jag tänkte efter idag, att dethär jag gör. är ju egentligen inte alls speciellt jobbigt, svårt eller galet. Jag slutar köpa vanliga kläder, jag har ju hur mycket kläder som helst. Vi har det, i princip alla har sjutk mycket kläder. Men ändå köper vi nya kläder hela tiden. När vi verkligen inte behöver det.

Och jag, jag älskar verkligen kläder, jag tycker det är fint och skapar identitel till viss del. Men det går ändå, även om du har dina kläder som du har haft länge, och hallå, kolla på second hand, det finns HUR MYCKET SOM HELST.

Jag kräver inte att ni ska sluta köpa kläder helt, men kolla över eran konsumtion, behöver ni verkligen ha så mycket kläder? kan ni klippa av de fula långa jeansen till shorts i sommar? Klipp av ärmarna som är för korta till en tisha. Sätt en tröja som en halsduk, en kjol som ett linne, gör om kläderna istället för att köpa nya.

och ja,som sagt. ekologiskt&rättvisemärkt finns ju, och det är ju bara galet bra, checka länklistan!

Frestelse Nummero Ett


SERIÖST. KILKLACK+GLADIATOR. det blir seriöst inte bättre, hur ska jag kunna motstå dessa skönheter från monki? Nåja, jag får ragga seconda hand

Don´t you know love stronger than jesus?

Sitter här och lyssnar på A CAMP, grymt alltså, fin brud. Jag har även spånat lite i min sommar och .. jag återvinner min kära älsklingklänning och mina söndriga älskade solglasögon, hur gör man egna bågar? eller pinnar eller vad det heter?

Tyvärr är inte klänningen varken rättvisemärkt/ekologisk, dock så är det en typ av secondhand! Den är från en slags "provkollektion" från Veromoda, De syr upp kläder som de inte säljer i affärerna, Det är bara provkläder, så på så sätt något bättre. skulle jag kunna tänka mig. Vi känner nämligen lite folk inom veromoda kretsen. hoho, och dessutom så var det längesen jag köpte denhär. förra våren tror jag bestämt.

Vill ni se fler bilder på min sommaroutfit?

Minns ni H&M-avslöjandet?

2001 avslöjades H&M.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16734.ab
Om ni inte läst artikeln tycker jag verkligen att ni ska göra det, det står även i slutet av artikeln att de ska skärpa sig, vilket jag verkligen hoppats att de gjort..

SKOR ÄR FÖRBJUDET!!!!! och de får elstötar när de går på golvet, det är helt sjukt.."Det finns varken mask eller handskar och temperaturen är så hög att kvinnorna tappar håret."
"Som det är nu skulle chefen säga upp oss om vi engagerade oss fackligt"

Toalettbesök får inte ta med än 5MINUTER!! och de får inte gå hem vid sjukdom, människorna svimmar.

"H&M bryter mot sina egna regler

Sedan 1998 har H & M en uppförandekod i sin företagsbeskrivning som gäller leverantörer i alla led. Enligt arbetare i Kambodja bryter H&M mot sin egen uppförandekod på följande punkter:

Sömmerskorna tjänar under lagstadgad minimilön.

Nödutgångar är låsta.

Facklig verksamhet tillåts inte.

Sjukfrånvaro är inte tillåten.

Övertid är inte frivillig och inte lagligt betald.

Anställningskontrakt saknas.

Toalettbesök är belagda med restriktioner.

Avskedanden sker godtyckligt.
Ingen semester.

Ingen mammaledighet."

Nu står det dock på h&m´s hemsida såhär
"H&M:s affärsidé är att erbjuda våra kunder mod
e och kvalitet till bästa pris. På H&M betyder kvalitet inte bara att våra produkter ska motsvara eller överträffa kundernas förväntningar. Det betyder också att tillverkningen ska ske under goda förhållanden och att våra kunder ska vara nöjda med oss som företag. Att ta ansvar för hur människor och miljö påverkas av vår verksamhet är också en viktig förutsättning för att H&M ska växa med fortsatt god lönsamhet."
Vilket såklart verkar hur bra som helst, men de har ju brutit mot sina regler förut, och varför om de nu har så bra förhållanden, varför är inte en enda vara rättvisemärkt?


Vad är egentligen fairtrade?

Egentligen så handlar ju denhär blgogen mest om kläder, men.. 
 
Dethär blir du garanterad när du väljer rättvisemärkt:

  • Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor
  • Barnarbete och diskriminering motverkas
  • Demokratin och organisationsrätten främjas
  • Lokalsamhället utvecklas socialt och ekonomiskt
  • Miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas
     
  • Kännedomssiffror

    Andel som säger sig känna till Rättvisemärkt - se även Undersökningar för mer detaljer.

    2007: 70 % (+6 %-enheter)

    2006: 64 % (+15 %-enheter)

    2005: 49 % (+2 %-enheter)
    2004: 47 % (+8 %-enheter)

    2003: 39 %

    2002: 38 %


    Försäljningsökning per år

    Mätt i volym fram t o m 2006, sedan mätt i värde pga nya produkter som rosor etc., jämfört med föregående år

    2007: 165 %
    2006: 63 %

    2005: 52 %

    2004: 40 %

    2003: 32 %

    När man kollar på statistiken här nedan ser det ut som det går hur bra som helst för rättvisemärkt i Sverige, och det gör det kanske också. men om man kollar på den statistiken längst ner så ser man hur lite som faktiskt handlas. De ekologiska och rättvisemärkta bananerna är ofta inte mycket dyrare än de vanliga, och ibland kostar de till och med lika mycket, men ändå köper folk de vanliga bananerna, förstår inte. bara 2 procent är uppskattat att man säljer rättvisemärkta bananer. COME ON!


    Marknadsandelar 2007

    (uppskattat)

    Kaffe:      drygt 2%

    Bananer:  drygt 2%

    Övriga produktgrupper: okänt eller mindre än 1%

    Källa: http://rattvisemarkt.se


    I september har vi shoppat tillräckligt

    Varje år konsumerar vi människor hur mycket som helst, i kläder, prylar, meteriella ting helt enkelt. När jag i onsdags/torsdags hade samhällslektion pratade vi om detta.

    Vår samhällslärare (som f.ö. är en av de som påverkat mig till att göra dethär) talade om att varje år mäter man vilken tid på året men har shoppat så mycket som jorden klarar av. För några år sedan inträffade denhär "punkten" i början på December, precis när julhandlingen kommit igång. Då skulle man inte kunna handla mer om man ser ifrån miljöperspektivet, det var liksom så mycket jorden skulle klara av.

    Varje år har den här punkten flyttats till tidigare på året eftersom vi bara konsumerar mer och mer. OCH NU, så ligger den i SEPTEMBER, september. Julhandlingen har inte ens startat på långa vägar. I år kommer troligen punkten falla i Augusti, den flyttas helatiden åt det negativa hållet.

    Jag tycker människor borde ta en titt pådehär, jag vet inte, men det känns lite som att människor börjar i fel ände, såklart ska vi använda engerisparlampor och inte duscha länge, men alltså. bara för att man gör det så betyder det inte att man kan sova med gott samvete, det är bara en bråkdel av alla miljöbovar. Och konsumtionen är en betydligt mycket större, varenda svensk, och många andra skulle behöva kika över sina konsumtionsvaror.


    Hur ska jag kunna motstå sommarkollektionerna?

    med vita tunna klänningar och sandaler i högt och lågt, solglasögon ialla färger och former. Jag vet vad jag vill ha för kläder, en sån där fint mönstrad hippieklänning som är ganska kort, och en vit tunn klänning och vågigt ljusbrunt/blondt hår och mina gladiatorsandaler.

    sådär, fast håret ska vara vågit, utsläppt och slarvigt, bilden är från http://lookbook.nu
    Fast om jag tänker efter så kommer det kanske inte bli så svårt ändå. Det kommer väl komma sommarkollektioner som är ekologiska och rättvisemärkta de också. För att inte tala om second hand.
    hittade föresten butiken: http://handlaihop.nu Som ligger i göteborg, ÅK DIT. det ska jag göra

    Två dagar har gått

    och jag har inte känt något större behov av att köpa kläder :,D känns fint. fast två dagar är åandrasidan ingenting (: menmen..

    En vän tipsade om caféet här i stan "mejeriet" som för övrigt är hur fint och mysigt som helst, men iallafall så tipsade om att de säljer grönt rättvisemärkt te där, måste dra dit och fika och mysa och shoppa i slutet på februari då studiebidraget kommer (:

    Kolla föresten in den helt sjukt snygga tishan från Dem collective, rättvisemärkt och ekologisk, ofcourse!! :) http://demcollective.com

    All heder åt Vero moda

    Kanske inte all, men igår när jag besökte butiken "aztrid" som öppnat här i Trollhättan blev jag glad.
    Aztrid är en typ av återförsäljare till VeroModa skulle jag tro, för de säljer veromodakläder där. Jag såg en skitsnygg tshirt, en beige med ett stort träd på, och jag blev GLAD när det stod "ORGANIC COTTON". woho! lycka. haha. och sen.. så var den helt plötsligt rättvisemärkt också. helt galet bra. och de kostade endast 159 spänn! Den köper jag i vår vill jag lova! Fanns även en svart.

    Jag blev en aning förvånad, för det första för att de inte har skyltat mer med det. eller ja, det känns ju sjukt bra! så varför inte få ut det mer? nåja.. och sen. Att vero moda, som ändå är en ganska stor klädkedja har hfixat både rättvisemärkt och ekologiskt. så som sagt, all heder åt vero moda!

    Inga mer vanliga kläder

    <a href="http://www.bloglovin.com/blogg/531092/konsumtionsstopp?claim=qmje5r6mr93">Följ min blogg med bloglovin</a>
    Det finns en del saker jag brinner för. eller iallafall är väldigt intresserad av. och egentligen är de väldigt spridda saker.
    Miljön - Mode - Våldtäkter - Foto/Design/Layout - Köttproduktion (Miljö, Djurrätt osv) 

    Jag har iallafall kommit fram till att jag vill göra något mer för miljön, mer än att köpa ekologiska och rättvisemärkta bananer, inte skräpa ner och vara vegetarian. Jag har kommit fram till att mitt konsumtionsmönster måste förändras, jag konsumerar på tok för mycket.. i varor, inte tjänster!

    Jag har inte den senaste mobilen (utan en gammal underbar nokia), inte de nyaste finaste prylarna, för jag tycker inte att det passar till min identitet, och jag är helt enkelt inte intresserad av det. om vi bortser från min kamera, men det är en engånssak. Det är alltså inte där mitt problem ligger,

    Det jag konsumerar mest är kläder KLÄDER KLÄDER KLÄDER. Jag älskar kläder, jag älskar mode. det är så fint, personligt och ja. Ni vet att jag älskar kläder, ni vet att jag inte är den som bara tar på mig något på morgonen för att jag inte orkar bry mig. Stor del av mitt självförtroende ligger i mina kläder och mitt useende, både på gott och ont. Vilket påverkar miljön något enormt negativt.

    Så nu är det dags för en drastisk förändring i mitt liv. Jag har gott om kläder i min garderob och skulle rent praktiskt och teoretiskt klara mig HUR BRA SOM HELST. men det är ju det ständiga "villha" behovet som finns, mitt utseende är som sagt väldigt viktigt för mig. Men så idag, på vår samhällslektion kom jag fram till att. JAG MÅSTE ÄNDRA PÅ DET. Jag vill inte bidra så starkt till fruktansvärda arbetsförhållande i kina och att jorden går under, jag vill inte det. Jag måste göra något, måste offra lite av mina fördelar och dela med mig de till andra som behöver de bättre. Måste dra mitt strå till stacken.

    Vilket innebär:
    - Inte köpa några "vanliga" kläder/smycken - DVS Kläderna ska vara ekologiskt framställda och rättvisemärkta. Det finns snygga, tro mig! Och ja, såklart är det ofta betydligt mycket dyrare än vanliga kläder, men eftersom jag inte kommer köpa några vanliga kläder så kommer jag få mycket mer pengar över.

    - Handla på second hand - Här kommer undantaget. Jag påstår att second hand är grymt bra för miljön! Återanvändning är ju hur bra som helst. underbart. Ingen ny produktion. Jag får handla på second hand! det finns ju hur mycket fint som helst där. Kläder, smycken, klockor, SKOR!. det finns ju allt!

    - Konsumera mer tjänster/Upplevelser istället för varor - MIn samhällslärare sa något väldigt klokt och som fick mig att tänka. Han sa ungefär såhär:  "Jag har inte de coolaste prylarna eller kläderna, men jag går på café med mina vänner flera timmar och dagar i veckan och har hur kul som helst, det är då jag mår som bäst". Jag ska låta mina pengar gå dit istället för på barnarbete i afrika. Gå på bio, fika, gå på grymma konserter, bowla. you name it.

    Hur ska jag nu klara mig? Äh, det kommer bli jobbigt. men jag har ju alla Sveriges secondhand butiker, och fy vad jag kommer sova med gott samvete! FÖRESTEN, Stoppet ska hålla på till nyår 09-10, men jag hoppas och tror på längre!!

    SÅ NU HAR JAG SKAPAT DEN HÄR BLOGGEN, för att NI ska kunna följa mig och mina tankar.

    Min vanliga blogg är föresten om ni vill veta mer om mig/läsa om min vardag: http://melblom.blogg.se/

    RSS 2.0